Hyppää sisältöön

Kadetti Viktor Paulinen

Varusmiespalvelukseni suoritin Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa. Kävin reserviupseerikurssin 253 ”Perintö” Esikunta- ja viestikomppanian komentopaikkalinjalla. Kadettikouluun lähtö oli itsestään selvää jo ennen varusmiespalvelusta, armeijassa tämä aikomus voimistui entisestään.

Olen siitä erikoinen kadetti, että upseerin ura on ollut itselläni tiukassa tähtäimessä jo yläasteiästä saakka. Lukiossa opiskellessani mielessäni kävivät myös valtio- tai oikeustieteiden opiskelu, mutta valitsin onnekseni Maanpuolustuskorkeakoulun.

Varusmiespalvelukseeni astuin sillä mentaliteetilla, että aion päästä Haminan Reserviupseerikouluun – RUK-todistuksella saa nimittäin suhteessa vahvemmat lähtöpisteet MPKK:n valintakokeissa kuin AUK:n vastaavan pistemäärän todistuksella. Välitavoite toteutui, ja se auttoi merkittävästi yhteishaussa. On hyvä kuitenkin muistaa, että myös AUK-pohjalla on mainiot mahdollisuudet päästä opiskelemaan Maanpuolustuskorkeakouluun.

Olen päivittäin herännyt siihen todellisuuteen, että opiskelen juuri oikeassa paikassa. Vaikka moni tuttavapiirissäni ihmetteli valintaani, koen upseerin uran kutsumuksena ja ennen kaikkea kunnian ammattina. Vastapainona lukuisat ystäväni ja ennen kaikkea perheeni tukee erittäin mielekkäältä tuntuvaa opiskeluani täällä. Vaikka välillä hajottaa, ovat kokemukset, opintoetuudet sekä yhteishenki tasolla, josta ei voida siviilimaailmassa haaveillakaan.

Suosittelen lämpimästi hakeutumaan Maanpuolustuskorkeakouluun, mikäli vähänkin tuntuu siltä. Valintakokeissa käymisessä ei menetä mitään, ja opiskelupaikan vastaanottamiselle on varattu reilusti miettimisaikaa kesällä.

Lopuksi muutamia vinkkejä menestykseen testeissä:
•    Treenaa cooper kuntoon, se on ainoa osa-alue, jota pystyt aktiivisesti harjoittelemaan. Minimivaatimus on 2600 metriä, maksimipisteet paukutat juostessasi 3000 metriä.
•    Korota ylioppilastutkinnon arvosanojasi, mikäli mahdollista. YO-kokeista saa yllättävän ison osan alkupisteistä.
•    Mikäli johtajakoulusi on vielä kesken (AUK tai RUK), panosta kokeisiin ja muihin koulutöihin. Kiität itseäsi myöhemmin.
•    Kertaa peruskielioppi, sillä valintatilaisuudessa kirjoitetaan aineistoessee.
•    Muista hankkia tuoreet terveystodistukset audiogrammeineen, niiden puuttuminen johtaa välittömään valintakokeen hylkäykseen.
•    Ole aidosti oma itsesi, sillä pääsee hyvin pitkälle!

Seuraa Viktoria myös sosiaalisessa mediassa!
Instagram ja Twitter: @kadettipaulinen

´